Vaja läheb:

  • 6 kg kurki
  • suur peotäis mustsõstralehti
  • 10-12 kirsilehte
  • 80 g õisikutega koos tükeldatud tillivarsi
  • 4 liitrit vett
  • 8 spl jämedat soola
  • 3 spl suhkrut
  • 1,5 spl äädikat
  • üks suur ja värske küüslauk
  • 40 g tükeldatud mädarõika juurikaid

Valmistamine:

Kõigepealt valmistan soolalahuse. Külma vette panen soola ja suhkru, aeg-ajalt segades peaks soolalahus seisma mõne tunni, et sool ära sulaks. Laon ämbrisse kurgid, vaheldumisi kirsi- ja mustsõstralehtede, tillivarte, küüslaugu ja mädarõikajuurikatega. Kõige peale panen kihi mustsõstralehti. Valan peale soolalahuse ja panen pangele kaane koos raskusega. Jätan kurgid hapnema 3 ööpäevaks. Siis valan soolalahuse kurkide pealt ära, keedan selle läbi ja lisan keetmise ajal 1,5 spl äädikat. Laon kurgid purkidesse, panen uued mustsõstralehed ja tilli. Võib kasutada ka soolvees olnud lehti, kuid uute lehtede lisamine annab kurkidele värskema maitse. Kui soolvesi on natuke jahtunud, valan vedeliku purkidesse kurkidele peale, sulgen purgid õhukindlalt. Heas hoiukohas säilivad edukalt kevadeni.

Categories: Retseptid